Acerola (Brazilská čerešňa) Prírodný vitamín C

Acerola obrázokAk hľadáte doplnok, ktorý obsahuje len ovocie, bez dodatočne pridanej kyseliny askorbovej, no napriek tomu s dostatočným obsahom vitamínu C, tak Acerola bude niečo pre vás. Je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C, má ho až 30krát viac než pomaranč. Prirodzene obsahuje aj ďalšie vitamíny a minerály.

A prečo by ste mali mať dostatočný príjem vitamínu C? Vedeli ste, že v horúčavách ho vaše telo spotrebuje výrazne viac než v zime? Ak športujete alebo máte viac pohybu, vaša potreba bude tiež vysoká. Rovnako tak v stave choroby. Aj vysoký cholesterol, anémia, či zápaly ďasien môžu súvisieť s nedostatkom vitamínu C. Ako vidíte, nie je to len o imunite, ako sa zvykne prezentovať.

Ďalej obsahuje vitamíny skupiny B, betakarotén, vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, E, minerály ako napr. draslík, horčík, zinok, vápnik, železo, meď, fosfor, ďalej potom glukózu, fruktózu, sacharózu a ďalšie nenahraditeľné bioflavonoidy, antioxidačné látky ako fenoly, fenolické pigmenty (pelargonín, malvidín), querciny, kaempferol, fenolické kyseliny ‒ p kumarická, ferulická, kávová… antokyaníny a iné.

História

Acerola (Malphighia glabra) alebo brazílska čerešňa pochádza z oblasti subtropickej Strednej a Južnej Ameriky a Karibiku. Najčastejšie je pestovaná v Brazílii, tu bola tiež objavená talianskym prírodovedcom Marcelom Malphigom v 17. storočí a bola po ňom pomenovaná. Ide o nepopínavé husté stále zelené kríky alebo stromčeky. Z kvetov vytvárajúcich kvetenstvo vznikajú plody, čo sú oranžové až červené dužnaté kôstkovice, je tu určitá podoba s čerešňou.

 Tu ju kúpite: Acerola