Nedávno sme natrafili na zaujímavý článok o konzervante E250 (dusitan sodný), ktorý sa nachádza vo väčšine mäsových výrobkov. Pre tých, ktorí nechcú čítať dlhší text prinášame stručnejšiu verziu toho čo nás zaujalo.
V poslednom čase výrobcovia mäsových výrobkov začali lákať zákazníkov na svoje produkty s vyobrazením detí aj s označením: Pre detí. Každému je asi jasný ich zámer a to vytvoriť dojem, že ide o zdravšie produkty v porovnaní s verziami, ktoré takto označené nie sú. V dobrej viere dopriať deťom to najlepšie kupujeme radšej tieto drahšie verzie a jeme ich aj my dospelí. Možno ste si dali tú námahu a prečítali ste si zloženie a keď ste na etikete uvideli knzervant E250, pravdepodobne ste usúdili, že v produkte Pre deti ho bude určite menej.
Podobnú otázku si položila aj mladá vedkyňa Dominika Pánska, ktorá sa so svojou profesorkou venovala skúmaniu tohto syntetického potravinárskeho aditíva, ktorý sa bežne používa ako stabilizátor v mäsových výrobkoch, dodáva im typickú ružovkastú farbu, údenú chuť a vôňu. Tieto vlastnosti znejú neškodne, kým si neuvedomíme, že dusitany nie sú neškodné, inak by neplatili povolené bezpečné limity napr. pre vodu 0,5 mg/l, aby mohla byť označená ako pitná. Aké limity sú určené pre mäsové výrobky? Je povolené pridávať dusitany až do koncentrácií 6 mg/kg a je jedno či ide o produkty Pre deti. Zdá sa vám to nelogické? To asi každému.
Pozrime sa, čo tento chemický zázrak robí v ľudskom organizme. Z chemického hľadiska ide o karcinogén a taktiež o krvný jed. O tom, že ide o karcinogén, najmä po tepelnej úprave sa vie už dávno, ale zmienka o krvnom jede sa zdala byť prehnaná. Až kým nezmiešali E250 s krvou zdravých ľudí a to v priemernom množstve, aké sa nachádza v mäsových výrobkoch. Čo sa udialo? Nastal výrazný pokles hemoglobínu a červených krviniek, hlavných prenášačoch kyslíka v našom tele. Pokles bol pozorovaný aj pri bielych krvinkách, čo môže negatívne ovplyvniť aj imunitný systém.
Zaujímavé bolo, že z vybratých 20 výrobkov boli niektoré aj pre deti a koncentrácia E250 bola v týchto výrobkoch často vyššia, než v tých obyčajných pre dospelých.
„Samozrejme, musíme brať do úvahy, že sa jednalo o priamu aplikáciu, ku ktorej v prípade konzumácie tejto látky v rámci výrobku nedochádza. Avšak, už len na základe faktu, že táto látka dokázala tak výrazne zredukovať množstvo dôležitých krvných zložiek v skúmavke, si môžeme byť istí, že hoci v menšej miere, ale zato určite ovplyvňuje aj náš obehový systém a síce prenos dýchacích plynov. Tento fakt je nebezpečný najmä v prípade malých detí, ktoré ešte nemajú obehovú a dýchaciu sústavu dokonale vyvinutú a dostatočné prekysličenie organizmu je pre nich nesmierne dôležité. Nadmerná konzumácia tejto látky im preto môže privodiť rôzne problémy spojené s dýchacím systémom, ako je napríklad astma.“
To, že si škodlivosť uvedomujú aj výrobcovia svedčí fakt, že pridávajú do mäsových výrobkov s týmto konzervantom aj vitamín C, ktorým sa snažia minimalizovať nežiaduce karcinogénne účinky. Ale načo tam potom E250 vôbec pridávajú? Z jednoduchého dôvodu. Zabráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov, dokonca ich aj zabije, ak tam už sú, čím zvýši dobu spotreby a ešte dodá peknú farbu a údenú chuť. Z tohto hľadiska je to pochopiteľné, z toho zdravotného určite nie. Najmä, keď niektorí výrobcovia dokážu vyrobiť tieto produkty aj bez týchto konzervantov. Ako môžete prinútiť výrobcov, aby vyrábali zdravšie? Je to jednoduché a často opakované: Čítajte etikety a keď na nich uvidíte E250 dusitan sodný, tak taký výrobok nekupujte. Žiaden výrobca nebude vyrábať to, čo nikto nechce.